Dřevěná paliva – brikety, pelety. Rozdělení ekopaliv a jaký je mezi nimi rozdíl.

V dnešní době, kdy hledáme efektivní a ekologické způsoby jak pro vytápění, tak pro grilování, se setkáváme s různými alternativami k tradičním palivům, jako je uhlí nebo plyn. Dřevo, jako obnovitelný zdroj energie hraje v tomto ohledu významnou roli. Dřevěné brikety, pelety na topení a pelety na grilování jsou tři způsoby, jak využít dřevo ve své nejefektivnější podobě. Ve všech případech se jedná o pevná paliva, která jsou označována i jako ekopaliva.  Ačkoli se zdánlivě mohou podobat, existují mezi nimi zásadní rozdíly.

 

Dřevěné brikety:

Jsou vysoce univerzální palivo, na které nepotřebujete žádné speciální kotle. Je ale pravda, že dřevěné brikety dosahují největší účinnost v kotlích na dřevoplyn. Dřevěné brikety jsou kompaktní bloky vyrobené z dřevního materiálu, často z dřevního prachu nebo třísek, pilin, hoblin, zbytky kůry a dalších odpadů vznikajícího v dřevozpracujícím průmyslu. Dřevěné brikety jsou větší, přikládají se ručně do kamen, případně krbů. Jsou ideální pro vytápění domácností a vytváření útulné atmosféry v krbu. Díky své hustotě a nízké vlhkosti mají vysokou výhřevnost, což znamená, že poskytují dlouhotrvající teplo. Na rozdíl od klasického dřeva jsou dřevěné brikety méně náročné na skladování, většinou mají menší vlhkost než klasické dřevo a mají konzistentní spalovací vlastnosti.

Vyrábějí se ve dvou variantách – kvádry a válce. Můžete se setkat také s briketami s otvorem uprostřed. I ten má svou funkci. Pokud potřebujete rychle vytopit domácnost, použijte právě ty s otvorem z měkkého dřeva. Zatopení je s nimi jednodušší a prohřívají rychleji. Pokud však hledáte variantu pro stabilní vytápění domu, dejte přednost raději briketám z tvrdého dřeva bez díry uprostřed. Dokážou hořet i šest hodin.

 

Dřevěné pelety na topení:

Dřevěné pelety mají standardizovanou velikost, právě kvůli automatickým kotlům, které samy regulují přísun pelet pro spalování přímo ze zásobníku a vy se nemusíte o nic starat. Dřevěné pelety na topení jsou malé válečky vytvořené z komprimovaného dřevního materiálu. Jsou navrženy pro spalování ve speciálních peletových kamnech a kotlích.

Tato forma dřeva je vysoce efektivní, protože pelety mají konstantní velikost a vlhkost, což umožňuje přesnou kontrolu spalování a výkonu topení. Pelety na topení jsou ekologicky šetrné, protože spalováním produkují minimální množství emisí. Jsou ale vyráběny po většinou z měkkého dřeva, lisují se do tvaru válečků o různých velikostech. Pro soudržnost pelet má kromě tlaku a teploty při lisování význam především obsah ligninu (je také nazývaný „dřevovina“) a pryskyřic ve dřevě. Někdy se k surovině přidávají 1 – 2 % pomocné organické látky jako melasa, škrob a podobně. Většinou mají pelety průměr 6 – 8 mm.

Parametry dřevěných pelet na topení se dělí na několik tříd:

  • Třídy A1 a A2 reprezentují pelety vyrobené z čistého, nepoužitého dřeva, které nebylo chemicky ošetřeno, s nízkým obsahem popela a dusíku.
  • Pelety třídy B mohou obsahovat chemicky ošetřené vedlejší produkty dřevního průmyslu a jedná se o dřevní pelety pro průmyslové využití.

Pokud si chcete býti jisti kvalitou toho, co kupujete, zaměřte se na certifikaci ENplus®. S tímto „štemplem“ kvality si budete jisti, že nespálíte zbytečně moc pelet, abyste dosáhli požadované teploty.

Pelety na grilování:

Pelety na grilování jsou relativně novým hráčem na trhu paliv. V České republice se začaly objevovat peletové grily kolem roku 2020 a s nimi také pelety na grilování.

Grilování je více než jen způsob přípravy jídla – je to zážitek spojený s vůní, chutí a společenským setkáním. Pokud hledáte způsoby, jak vaše grilování povýšit, jistě jste narazili na peletové grily, potažmo pelety na grilování. A není divu. Tento inovativní způsob grilování vám nabízí nevšední zážitek. Jedná se o spojení přírody a technologie. Nejenže je podstatný tepelný zdroj – kvalitní pelety, ale také způsob přípravy a nastavení grilu. Ten si dokážete ovládat sámi jednak přes mobilní aplikaci, ale také na samotném grilu. Tento inovativní způsob grilování nabízí nejen vynikající chuť a autentickou dřevitou vůni, ale také mnoho dalších výhod, které stojí za to objevit.

Grilovací pelety se od klasických pelet na topení a dřevěných briket liší především ve vstupní surovině. Jsou vyrobeny z kvalitního tvrdého dřeva, které je odkůrováno. Tato vstupní surovina se dále zpracovává, aby byla ve finále vytvarována vysokým tlakem a teplotou do malých válečků o průměru 0,6 cm. Oproti tradičnímu grilování na uhlí nebo plynu umožňují pelety přesnější kontrolu teploty. Stejně tak můžete ovlivnit finální chuť výběrem konkrétní směsí dřevin, použitých na výrobu pelet.

Výhody grilování s peletami:

Skvělá chuť a aroma:

Dřevěné pelety dodávají jídlu charakteristickou chuť a vůni podle druhu dřeva, který používáte. Můžete volit mezi různými druhy pelet, jako jsou například buk, ořech, olšetřešeň, švestka, … a vytvořit tak jedinečné kombinace chutí.

 

Přesná teplotní kontrola:

Grilování s peletami umožňuje přesnou regulaci teploty. Moderní peletové grily mají vestavěný termoregulátor, který udržuje konstantní teplotu během celého grilovacího procesu. To znamená, že můžete dosáhnout dokonale připravených jídel bez obav z vysušení, spálení nebo nedopečení.

 

Ekologická volba:

Pelety na grilování jsou vyrobeny z obnovitelného dřevního materiálu a neobsahují chemické přísady. To znamená, že grilování s peletami je šetrné k životnímu prostředí a méně zatěžuje atmosféru emisemi.

 

Snadné použití:

Pelety na grilování se snadno používají. Stačí je nasypat do zásobníku grilu a spustit grilování. Nemusíte se starat o časté doplňování uhlí nebo o nastavování složitých systémů.

 

Všestrannost:

Pelety na grilování nejsou omezeny jen na jeden typ jídla. Můžete grilovat, péct, dusit, udit nebo připravovat pizzu či dezerty.  Díky různým druhům pelet můžete experimentovat s různými chutěmi a vytvářet pestrou škálu pokrmů. Jednoduše usnadňují práci a šetří čas, aniž by nás obraly o vynikající chuť jídla grilovaného na dřevě.

 

Dlouhá doba hoření:

Pelety na grilování mají vysokou hustotu a nízkou vlhkost, což znamená, že mají dlouhou dobu hoření. To je ideální pro dlouhé grilovací večery bez potřeby častého doplňování paliva.

 

 

Grilování s peletami Smokypellets přináší nejen skvělou chuťovou a aromatickou zkušenost, ale také mnoho praktických výhod. Bez ohledu na to, zda jste začátečník nebo zkušený grilovací nadšenec, pelety na grilování vám umožní dosáhnout konzistentních výsledků a rozšířit vaši kulinářskou kreativitu.