Jak správně grilovat? Tipy pro skvělé grilování

V dnešní době se grilování stalo téměř nedílnou součástí venkovních společenských aktivit. Alespoň jednou týdně prý griluje až 1/3 naší populace. Letní měsíce a grilování k sobě zkrátka patří. Základem jsou dvě věci - dobrý gril a kvalitní suroviny, které si na něm chceme připravit. Jednoznačně vedou klasické grily na dřevěné uhlí/brikety (51 %) zatím co dřevo využívá asi 19 % z nás.

Jsou lidé, kteří říkají, že maso musí projít právě přes dřevo, čímž na rozdíl od přípravy na pánvi získá tu pravou chuť. Přesně k tomu jsou grilovací dřevěné pelety ideální. Pro různé druhy masa se hodí odlišné typy dřevěných pelet.

 

Dřevěné pelety Buk

Bukové peletky (také zvané holzpellets) dávají masu úžasnou chuť, jen je při jeho použití potřeba udírnu více hlídat. Dřevo má totiž velkou výhřevnost a občas dává více kouře a tepla, než pro pomalé uzení potřebujete. Buk je univerzální a hodí se k uzení většiny mas jako vepřové, hovězí, drůbež, sýry, ořechy a jiné. 

Dřevěné pelety Buk / Třešeň

Kombinace buku a třešně, která přispívá svou lehce nasládlou ovocnou chutí oceníte nejvíce u drůbeže, vepřového nebo jehněčího masa, mořských plodů a většiny sýrů. Hodí se pro letní použití, kdy není nutné vyvíjet vysokou teplotu.

Dřevěné pelety Buk / Jasan / Ořech

Tato kombinace je nejvšestrannější volbou pro grilování a různé způsoby uzení. Ideální pro větší kusy žeber, vepřových ramen a téměř každého červeného masa, drůbeže i sýrů. Dodá všeobecný dřevitý nádech a vůni.

Dřevěné pelety Buk / Olše / Třešeň

Masu dodává velmi jemný a díky třešni i lehce nasládlý chuťový profil. Maso je po přípravě měkké a voňavé. Především se hodí se na drůbež, ryby a sýry. Také se velice hodí k přípravě světlé zvěřinu a vepřového maso. A pokud si chcete pochutnat na skvělém uzeném lososu, není lepší volba.

 

Naše dřevěné pelety jsou vhodné do všech peletových grilů, domácích i průmyslových udíren. Na výrobu zpracováváme pouze kvalitní materiál, který jsme odkůrovali a následně zpracovali na štěpku.

 

Co dát na gril? 

Grilované maso u nás jednoznačně vede! Klobásy či barbecue (BBQ) jsou podle průzkumů prý až na druhém místě. Oblíbené jsou také ale i různé sýry. Ať už dáváte přednost klasikám jako je gouda, eidam nebo ementál, nebo méně tradičním kozím či ovčím sýrům, jistě vás nepřekvapí, že ke grilování lze použít sýr typu typu oštiepok. A takový grilovaný hermelín je považován za naši českou specialitu. Vyzkoušejte třeba některé z našich koření které se k sýrům báječně hodí. A pokud patříte mezi opravdové gurmány, nezapomeňte grilovaný sýr doplnit třeba o nějakou sladkou omáčku jako třeba brusinky nebo si můžete připravit dip a zkusit to zase jinak.

Podle různých průzkumů si maso ke grilování raději sami připraví asi 85 % respondentů, zbytek preferuje již namarinované. Nechcete si to ale tentokrát vyzkoušet sami? V nabídce máme několik už předpřipravených marinovacích směsí. Stačí je smíchat s olejem a vodou a máte hotovo. 

 

 

Někdo ke grilování volí jako přílohu pečivo. Už jste ale grilovali zeleninu? Třeba takovou cuketu nebo lilek, ten na grilu nemá konkurenci. Nezapomeňte ho po rozkrojení řádně nasolit a nechat ho "vyslzet", po té jen přebytečnou vlhkost utřete papírovou utěrkou a grilujete jen tak nebo si ho můžete ozvláštnit naším kořením na maso, ryby a zeleninu.

 

  

Praktické rady

  • ke grilování používáme kvalitní maso
  • jestliže máme drůbež či zvěřinu, je dobré maso nechat odležet
  • aby se maso nepřipalovalo, potřeme plochu roštu kouskem špeku
  • před položením na rošt maso pořádně osušíme čistou papírovou utěrkou

Další užitečné informace ke grilování od výběru grilu, přes stavební úpravy a materiály až pro příslušenství ke grilům najdete v článku https://www.sk.weber/kompletny-navod-na-dokonalu-letnu-grilovacku-vyber-vhodneho-grilu