Recept na výpečky na peletovém grilu
Vepřové výpečky – česká klasika, která nikdy nezklame
Výpečky. Slovo, které v Čechách rozzáří oči každému milovníkovi masa. Ať už mluvíme o klasických vepřových výpečcích z trouby nebo o moderní verzi z peletového grilu, jedno je jisté – je to jídlo, na které se sbíhají sliny. Maso na výpečky je sázka na jistotu, když chcete pohostit rodinu nebo kámoše u piva.
A teď ruku na srdce – proč strávit celé dopoledne u plotny, když to jde i elegantně a s minimem práce? S peletovým grilem odvedete maximum chuti, zatímco vy si můžete v klidu pustit muziku a jen čas od času nakouknout pod poklici.
Tak co, máte chuť na do červena upečené kostky masa vonící kmínem a česnekem? Křupavé a šťavnaté?
Maso na výpečky – co vybrat?
Každý správný chlap ví, že bez dobrého masa to nejde. Výpečky můžete udělat z různých částí vepřového, ale osvědčená kombinace je:
- vepřová plec nebo krkovice – 600 g (libovější základ)
- vepřový bůček (bez kosti a kůže) – 400 g (šťavnatost a chuť)
Tahle dvojka zajistí, že se maso bude doslova rozpadat a zároveň zůstane šťavnaté. K tomu cibule, česnek, Kmínový pepř na vepřové maso a máte základ, který nikdy nezklame.
Postup přípravy vepřových výpečků na peletovém grilu
-
Nakrájejte maso na kostky o velikosti 3–4 cm, cibuli na větší kousky a česnek na plátky.
-
Pekáč vymažte sádlem, vložte nakrájené maso, cibuli a česnek. Přidejte hrst smažené cibulky, pokud máte a zasypejte kořením. Koření je super dokuchené, není potřeba přidávat sůl, pepř ani kmín. Později se dá dosolit vždycky, když bude potřeba. Podlijte 100 ml vody nebo piva.
-
Peletový gril předehřejte na 130 °C a pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem. Pečte dvě hodiny, pěkně pomalu.
-
Po dvou hodinách přikrytí sundejte, teplotu zvedněte na 180–200 °C, nezapomeňte dosypat pelety buk/třešeň a pečte dalších 30 minut. Tohle je fáze, kdy se tvoří křupavá, zlatavá barva a maso dostává tu správnou šťávu a zakouřenou vůni. Přichází chvíle, kdy je na takové výpečky kuchyňská trouba krátká!
-
Občas maso promíchejte, ať se opeče ze všech stran.
TIP: Pokud by se vám maso vysušilo (jo, to se může stát i zkušeným borcům), přilijte do pekáče deci vroucí vody a rychle promíchejte – výpečky ji krásně nasají zpátky.
Proč peletový gril?
Protože klasické vepřové výpečky z trouby jsou sice fajn, ale na peletovém grilu získají úplně jiný rozměr. Kouř z pelet dodá masu neskutečné aroma. Doporučuju vyzkoušet kombinaci buk/švestka nebo buk/třešeň – ovocné tóny v kouři podtrhnou chuť masa a voní to tak, že sousedi začnou přemýšlet, proč nejsou pozvaní.
Tip na podávání
Výpečky jsou česká klasika, takže se k nim nejlépe hodí bramborové knedlíky nebo jen čerstvý chléb a kyselé okurky. Ale upřímně – když to vezmete rovnou z pekáče a zajíte jen křupavou kůrkou chleba, je to ta nejčistší radost.
Česká klasika, na kterou jsou naše chuťové buňky zvyklé
Výpečky na peletovém grilu nejsou žádná věda. Jen maso, cibule, česnek, koření a trochu trpělivosti. Odměnou vám bude jídlo, které voní dětstvím, tradicí a poctivou českou kuchyní – jen v modernějším kabátě s vůní dřevěných pelet.
Tak co, dáte se do toho? Připravte maso, roztopte gril a užijte si tuhle českou klasiku tak, jak ji máte nejradši. A pokud chcete mít chuťové výsledky vyšperkované, mrkněte do našeho e-shopu – tam najdete ovocné pelety na grilování i koření Trumf, se kterými budou vaše výpečky vždycky legendární.