Pomalu pečený bůček
Někdo chodí na jógu, jiný si jde zaběhat… a pak jsou tu ti, kdo si raději ugrilují pořádný kus masa. Pokud patříš mezi ty, kdo vědí, že klid v duši začíná u křupavé kůžičky, tak jsi tady správně.
Máme pro tebe recept na pomalu pečený bůžek, který není žádná věda, ale výsledek je přímo nepopsatelně dokonalý. Základem je kvalitní maso, dobré koření, trpělivost… a poctivé pelety SmokyPellets BUK/TŘEŠEŇ, které masu dodají šťavnatou chuť a jemně ovocné aroma. Přesně tak, jak to dělávali naši dědové při uzení.
Recept na pomalu pečený bůček:
- pěkný bůček bez kosti (já mám od místního řezníka)
- dijonskou hořčici
- směs marináda na pečená kolena a žebra
- trochu oleje
- BBQ marinádu na potírání
- alobal
- peletový gril s peletami BUK/TŘEŠEŇ od Smokypellets
Jak na pečený bůček?
-
Marinádu pečená kolena a žebra smíchám s olejem a promíchám podle doporučení na obalu nebo jak ti bude vyhovovat (mrkni na video dole)
-
Bůček natřu dijonskou hořčicí ze všech stran.
-
Následně potřu bůček připravenou směsí koření a oleje (připravený v bodu 1)
-
Zabalím do alobalu a nechám v lednici do druhého dne.
-
Gril předehřeju na 190 °C a dám tam bůček v alobalu na 2 hodiny. Použil jsem pelety SmokyPellets BUK/TŘEŠEŇ
-
Mezitím si rozmíchám BBQ marinádu s olejem
-
Po dvou hodinách maso rozbalím a začnu potírat. Stáhnu teplotu na cca 180 °C a počkám, až se udělá krásná křupavá kůžička.
Tip:
Příloha je u tohohle bůčku prostě zbytečná. Dobře, manželka udělala zeleninový salát, prý kvůli trávení… Ale já říkám, že na trávení stačí jen ten dokonalý bůček 😁
Proč zrovna peletky BUK/TŘEŠEŇ?
Protože jsou z našich končin. Slivoně, třešně, buky … naši dědové věděli, že dobré maso si zaslouží dřevo s charakterem. Uzení na ovocném dřevě bylo vždycky samozřejmostí – a tahle chuť je prostě v nás. Naše ovocné mixy švestka a třešeň nejsou módní výstřelek, ale pocta generacím před námi.
Pro grilfandy
Vyzkoušej to. A pošli fotku svého bůčku! Ať víme, že nejsme s tímhle rituálem sami. Klidně připiš, čím jsi potíral, čím jsi to zapil… a hlavně, ať to křupe.