Použití grilovacích pelet na plynovém grilu

Použití dřevěných grilovacích pelet na plynovém grilu

Grilování na plynových grilech je oblíbené pro jeho pohodlí a snadnou regulaci teploty. Nicméně, mnohým grilovacím nadšencům
často chybí autentická uzená chuť, kterou poskytují tradiční dřevěné grily. Tady přichází na řadu použití dřevěných pelet.

Ačkoli jsou pelety primárně určeny pro peletové grily, je možné je použít i na plynovém grilu, aby se dosáhlo uzeného efektu.
Klíčem je použití peletového kouřovače nebo kouřového boxu.

  1. Výběr pelet: Vyberte dřevěné pelety vhodné kvality a preferované příchutě, jako je např. buk/třešeň, buk/jasan/ořech,...

  2. Použití kouřového boxu: Kouřový box je malá kovová nebo nerezová krabička, která se umístí přímo na hořáky vašeho plynového grilu. Pelety se umístí dovnitř boxu, který pak produkuje kouř při zahřívání.

  3. Regulace teploty: Důležité je udržet gril na optimální teplotě pro kouření. To obvykle znamená udržovat nízkou až střední teplotu.

  4. Grilování s peletami: Jakmile začne kouřový box produkovat kouř, můžete začít grilovat maso nebo jiné potraviny. Kouř z pelet dodá jídlu charakteristickou uzenou chuť.

  1. Vytvoření vlastního kouřového zařízení:
    Hliníková fólie: Můžete si vytvořit vlastní kouřový "box" z hliníkové fólie. Vezměte dostatečně velký kus fólie a vytvořte z něj malý pytlík nebo obal. Do něj vložte požadované množství dřevěných pelet.
    Proražení otvorů: Do hliníkového obalu s peletami proražte několik malých otvorů, aby mohl unikat kouř.
    Umístění na gril: Tento hliníkový obal s peletami položte přímo na hořáky vašeho plynového grilu.

  2. Zahřívání Pelet:
    Zapněte gril a nechte pelety zahřívat. Po nějaké době začnou produkovat kouř. Důležité je udržet teplotu grilu na střední nebo nízké úrovni, aby pelety spalovaly pomalu a vyvíjely stálý kouř.

  3. Grilování s uzeným efektem:
    Jakmile hliníkový obal začne produkovat kouř, můžete začít grilovat. Maso nebo jiné potraviny položte na gril tak, aby byly nad nebo blízko hliníkového obalu s peletami.
    K udržení konzistentního kouření může být nutné občas přidat další pelety do hliníkového obalu.

Líbí se Vám tento tip? Vyzkoušíte tento návod? Dejte nám vědět, jak jste byli spokojeni!