Údržba grilu na pelety

Řádně udržovaný gril je mnohem více než jen nástroj na přípravu steaků – je to symbolem letní pohody a rodinného setkání. Vůni grilovaného masa, má většina z nás automaticky spojenou se vzpomínkami na teplé letní večery a chvíle strávené v kruhu přátel a rodiny. Nicméně aby nám gril dobře sloužil několik let, je nezbytné věnovat mu řádnou péči, nejen během sezóny, ale také v zimních měsících.

Gril je investicí do chutného jídla a společenských zážitků. Jakmile zima klepe na dveře a teploty začnou klesat, mnoho lidí zapomíná, že jejich gril vyžaduje pravidelnou údržbu a pozornost. Přestože grilování v zimních měsících může být trochu výzvou, není to nemožné. Stačí jen vědět, jak na to.

Sepsali jsme pro vás důležité kroky při udržování grilu

v optimálním stavu a jeho přípravě na zimu, abyste zachovali jeho funkčnost a prodloužili životnost.

 

Grilovací sezóna může být prodloužena – stačí následovat naše tipy a triky.

Pravidelné čištění:

Pyrolýza - Jak Pyrolýza Funguje v Peletovém Grilu:

Vysoká Teplota: Gril se nastaví na velmi vysokou teplotu, obvykle mezi 500-600 stupni Fahrenheit (260-315 stupňů Celsia).

Spalování Zbytků: Za těchto podmínek se zbytky jídla, mastnota a oleje na grilovacích roštech a vnitřních částech grilu spalují.

Přeměna na Popel: Všechny organické zbytky se přemění na popel, který je poté snadno odstranitelný.

Čištění: Po dokončení pyrolýzy a vychladnutí grilu můžete popel jednoduše vyčistit měkkým kartáčem nebo hadříkem.

Rošty: Po každém použití vyčistěte rošty kartáčem na gril, abyste odstranili zbytky jídla. Každých několik použití je můžete umýt v teplé mýdlové vodě.

Odkapávací plech:

Pravidelně vyprazdňujte odkapávací plech, abyste předešli plamenům a potenciálním požárům. Umyjte ho v teplé mýdlové vodě.

Spalovací komora:

Po několika použitích vyprázdněte spalovací komoru z popela – vysavačem na popel. To zajistí efektivní spalování pelet.

Vnitřek:

Občas vysajte vnitřek grilu, abyste odstranili popel a další nečistoty.

Kontrola pelet: 

Vždy používejte kvalitní pelety. My doporučujeme Smokypellets, protože za kvalitou si stojíme. Žádné zbytkové dřevo, ale kvalitní odkůrovaná kulatina.

  • Pelety skladujte v suchém a uzavřeném kontejneru, aby nenavlhly. Vlhkost může způsobit, že pelety nabobtnají a stanou se nepoužitelnými. Mimochodem navlhlé pelety zlikvidujte, zablokovaly by šnek.
  • Pozor, pelety mohou lákat hlodavce. Zajistěte, aby se vám pelety neznehodnotily a vy měli vždy v zásobě kvalitní palivo.
  • Pravidelně kontrolujte zásobník pelet. Ideálně používejte takové množství, aby vám pelety po grilování nezůstávaly v zásobníku.

Kontrola teplotních sond:

Čistěte teplotní sondy měkkým hadříkem, aby byla měření přesná. Pokud jsou poškozeny, zvažte jejich výměnu.

Kontrola těsnění a těsnicích kroužků:

Ujistěte se, že těsnění a těsnicí kroužky jsou v dobrém stavu, aby bylo možné správně regulovat teplotu. Vyměňte je, pokud jsou opotřebované.

 

Zimní grilování:

Pokud plánujete grilovat v zimě, měli byste gril předehřát o něco déle, než je obvyklé, aby dosáhl požadované teploty. Mějte na paměti, že spotřeba pelet může být v chladnějším počasí vyšší.

 

Je v pohodě, když si řeknete, že grilu dáte na zimu pauzu a vytáhnete ho zase na jaře. Ale co takhle trochu té chlapské vzpoury proti zimě? Vytáhni gril i v lednu, obleč si pořádnou bundu a rozpal to! Nejenže ukážeš počasí, kdo je tady pánem, ale ještě uděláš parádu doma. Tvoje žena bude mít volno, ty se postaráš o senzační oběd nebo večeři a všichni budou spokojení.

 

Grilování je o svobodě, o tom jít do toho, ať je venku jakékoliv počasí. Takže udržuj svůj gril v kondici, ať už je léto nebo zima, a užívej si tu svobodu a radost z grilování po celý rok.

Grilování zdar!