Postup a recept na přípravu domácího uzeného bůčku

Výběr masa:

Vyberte si kvalitní vepřový bůček na kosti, ideální z domácího chovu. Když domácí, tak se vším všudy :-). Můžete se rozhodnout mezi vykoštěným a nevykoštěným masem, ale v obou případech necháme maso s kůží. My děláme obě varianty.

Příprava na naložení masa:

Na každý kilogram masa budete potřebovat 3,5 dkg soli a 0,5 dkg rozmačkaného česneku. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte sůl a česnek dohromady.

Naložení masa:

Nejdříve potřete maso směsí soli a česneku a nechte ho 24 hodin odpočívat v chladu pod krytem. Následující den maso zalejte připravenou a vychlazenou vodou a nechte ho odpočívat. Vody jen tolik, aby bylo maso ponořené a nechte proležet po dobu 5 dní. 

Příprava k uzení:

Před uzením maso opláchněte vodou a odstraňte česnek, aby se zabránilo spálení a hořkým tónům v mase. Maso napíchněte na nerezové háky nebo provlékněte potravinářským provázkem.

Uzení:

Udírnu předem vyčistěte a před vložením masa ji vytopte na přibližně 30 °C. Mějte na paměti, že kusy masa by se neměly vzájemně dotýkat. V topeništi nejdříve použijte třísky, poté kvalitní bukové dřevo a během uzení přidávejte pelety s příchutí dle vašeho výběru. Doba uzení závisí na velikosti masa, ale obvykle volíme kousky o hmotnosti kolem jednoho kilogramu, které se snadno prohřejí. My jsme maso udili přibližně 12 hodin, ale nezapomeňte průběžně ochutnávat z různých míst udírny, abyste zjistili, kdy je maso perfektně vyuzené.

Dokončení a servírování:

Po uzení nechte maso vychladnout přímo v udírně. Poté ho můžete naložit dle svého uvážení. Uzené maso je také skvělým dárkem, což mohu osobně potvrdit.

 

mto způsobem získáte perfektně uzený vepřový bůček, který bude chutný, šťavnatý a plný aroma. Dobrou chuť!